Βελανίδια Λακωνίας

Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση.
Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.

Το Ακρωτήριο Μαλέας,


Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου στο Νομό Λακωνίας, στην αρχαιότητα ήταν σημαντικό ναυτικό πέρασμα. Γνωστή και η έκφραση των αρχαίων Ελλήνων, που αναφέρει ο Στράβων: «Μαλέαν δε κάμψας, επιλάθου των
οίκαδε» .
Στη σύγχρονη εποχή το ακρωτήριο Μαλέας ίσως είναι το σημαντικότερο ελληνικό ακρωτήριο στο οποίο γίνονται αλλαγές πορειών πλοίων.

Βελανίδια


Αν νομίζεις ότι είναι ελλιπής αυτή η καταχώρηση για τον οικισμό "Βελανίδια", και χρειάζεται να συμπληρωθεί ή να διορθωθεί, γράψε και εσύ τώρα για αυτή την περιοχή. Μοιραστείτε ελεύθερα τις γνώσεις σας με τους χιλιάδες επισκέπτες του moriasnow.gr.
Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική κλίτη του όρους Κριθίνα.
Αρχικά ο οικισμός χτίστηκε το 1718 στη θέση "Παλιοκαμάρες", όπως μαρτυρούν χαλάσματα κοντά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος που ήταν ο κυριότερος ναός των Βελανιδίων, μέχρι που χτίστηκε ο ναός της Μυρτιδιώτισσας.
Την ίδρυση του χωριού στην συγκεκριμένη θέση, υποθέτουμε γύρω στα 1770, με την εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων μετά τα Ορλωφικά. Κατά τον αρχαιολόγο Χάσλακ εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη Σίδη, και πιο συγκεκριμένα στο όρμο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται ανατολικά του Κάβο Μαλέα.
Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο - Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους, αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.

Μικρό Άγιο Όρος


Το μέρος αυτό επέλεξαν σημαντικές μορφές της εκκλησίας μας όπως ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Θωμάς οι εν Μαλεώ να ασκητέψουν και να θαυματουργήσουν. Ο Γάλλος συνταγματάρχης Σεν Βενσάν, γυρνώντας στην πατρίδα του, Ιούνη του 1829, δημοσίευσε: «Μου εφάνη σαν ζωγραφιά του Βαν Ντάικ. Πλημμυρισμένος από φως και πίσω του σύννεφα σκοτεινά. Ντυμένος στα κουρέλια και στο φως της ανατολής.Τον έβλεπα με τη διόπτρα να κοιτά τον ήλιο και να τον χαιρετά.
Εξάλλου η περιοχή γνωστή και σαν μικρό Άγιο Όρος φιλοξενεί πλήθος από εκκλησάκια πολλά από αυτά κτισμένα τον 12ο με 13ο αιώνα

Γερμανικό Παρατηρητήριο 2ου Παγκοσμίου Πολέμου


Στην κορυφή του βουνού υπάρχει κτίσμα των Γερμανών από τα χρόνια της Κατοχής που χρησίμευε για Γερμανικό παρατηρητήριο και σταθμός επαφής με τις θάλασσες της ανατολικής Μεσογείου. Το κτίσμα είναι μια τέλεια αρχιτεκτονική κατασκευή και διατηρείτε σε πολύ καλή κατάσταση.
Η θέα προς το Μυρτώο πέλαγος σου κόβει την ανάσα και σε γυρίζει πίσω στο χρόνο .
Στα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε την λαογραφική έκθεση