Καλλιθέα Αργαλαστής Πηλίου

Η Καλλιθέα (Τοπική Κοινότητα Αργαλαστής - Δημοτική Ενότητα ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ), ανήκει στον δήμο ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Καλλιθέα”. Έδρα του δήμου είναι η Αργαλαστή και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. Η Καλλιθέα έχει υψόμετρο 326 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, Η Αργαλαστή ήταν από παλιά και είναι μέχρι σήμερα το κεφαλοχώρι του Νότιου Πηλίου.

Βρίσκεται χτισμένη σε ένα εύφορο οροπέδιο σε απόσταση 41xλμ. από τον Βόλο, περιτριγυρισμένη από ελαιώνες. Το εκτεταμένο αυτό οροπέδιο όπου βρίσκεται η Αργαλαστή ήταν ένας θαυμάσιος βοσκότοπος και γι' αυτόν τον λόγο ήρθαν και έμειναν εδώ κτηνοτρόφοι από άλλα μέρη της Ελλάδας με τα κοπάδια τους, τον 15ο αιώνα, την εποχή που εγκατέλειπαν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις χατζάρες των Τούρκων.
Οι εργατικοί χωρικοί ξεχέρσωσαν το ομαλό έδαφος και άνοιξαν χωράφια όπου έσπειραν δημητριακά, σιτάρι και κριθάρι. Η Αργαλαστή ήταν από τα ελάχιστα χωριά του Πηλίου που είχε δική της παραγωγή και αυτάρκεια αλευριού. Αργότερα φύτεψαν και πολλές ελιές, αμπέλια, συκιές και άλλα δέντρα και η γόνιμη γη τους έδωσε πλούσιους καρπούς που έφεραν την ευημερία και την  αύξηση του πληθυσμού.
Η εδαφική επικράτεια της απλώθηκε από τη μία ακτή ως την άλλη και όπως υπογραμμίζεται στη "Γεωγραφία Νεωτερική" πολλοί παράκτιοι οικισμοί χρησίμευαν ως σκάλες (λιμάνια) της Αργαλαστής κι έτσι δεν έλειπαν ούτε τα ψάρια από το καθημερινό τραπέζι των Αργαλαστιωτών.

Και οι κάτοικοι της Αργαλαστής εκτός των υπολοίπων χωριών του Πηλίου συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση του 1821, χωρίς έμπειρους αρχηγούς και οπλισμό. Κυρίως με τον πόθο να απαλλαγούν από τη σκλαβιά των Τούρκων, ο οποίος γέμισε με γενναιότητα και αυτοθυσία τη ψυχή τους. Η αντίσταση των κατοίκων ήταν ηρωική και σε αυτό το γεγονός συνέβαλε ο ντόπιος οπλαρχηγός Γιώργης Δάμτσας.
Σήμερα η Αργαλαστή παραμένει ένα μεγάλο χωριό και μάλιστα είναι η έδρα του Δήμου και έχει πολλά ενδιαφέροντα νεοκλασικά σπίτια να δείτε στην βόλτα σας.
Αναζητήστε και επισκεφθείτε το σπίτι που έζησε ο Μαργαρίτης Δημάδης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, καθώς και το κτήριο του Παρθεναγωγείου στο οποίο ήταν διευθυντής ο μεγάλος ποιητής Κώστας Βάρναλης.
Χαρακτηριστική η τρίκλιτη βασιλική των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1886) με το επιβλητικό μαρμάρινο καμπαναριό της. Στην πλατεία αλλά και στους γύρω δρόμους υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία αλλά και πιο μοντέρνες καφετέριες, καθώς και καλές επιλογές διαμονής και φαγητού.